jueves, 26 de abril de 2012

Blanqueig de capitals: inquietud dels professionals per l’augment d’obligacions


Amb el títol “Els despatxos professionals davant el blanqueig de capitals”, la jornada celebrada a la seu del Col•legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona va aprofundir en les creixents obligacions dels assessors fiscals en matèria de lluita contra el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. Una cinquantena de col•legiats van assistir a aquesta sessió que va analitzar l’actual normativa que obliga a l’assessor a descobrir els símptomes d’il•legalitat que el blanquejador hauria intentat ocultar-li. Pots fer clic aquí per accedir al document complert de les conclusions de la jornada.

Major complexitat legislativa

Avelino Vázquez, vicedegà i president de la secció Fiscal del Col•legi, va lamentar que “els professionals de l’assessoria tinguin cada cop més obligacions i que se’ls demani ser experts en més àmbits”. Segons Vázquez, “la legislació és més complexa, de difícil aplicació i generadora de nous dubtes”.

Per la seva banda, el ponent de la sessió, Joaquín Mena, diplomat en Ciències Empresarials i expert en sistemes de prevenció de blanqueig de capitals, exposà els motius pels quals els professionals són subjectes obligats en la lluita contra aquest fenomen. Segons Mena, “el motiu de l’implicació dels professionals és que el blanqueig té lloc en l’àmbit fiscal i criminal, en macroeconomia i microeconomia, comprèn la participació d’organismes internacionals, així com també que mou ingents recursos”. El ponent va recordar que l’economia submergida mou a Espanya entre el 25 i el 30 % del PIB i que “es tracta d‘un fenomen que ha augmentat i que afecta a les forces de l’ordre i la justícia, així com també a assessors, empresaris i financers”.


Dècades de lluita 
Mena va recordar que s’han posat en marxa moltes iniciatives internacionals per fer front a aquests problemes. El ponent va destacar l’acció que està duent a terme el Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI) contra en blanqueig de capitals; segons Mena, “en la seva última avaluació, Espanya no va treure gaire bona nota”.  D’altra banda, també es va assenyalar que el GAFI proposa la institució de la Due diligence, una eina que en opinió de Mena “traslladaria al professional la càrrega de la recerca que interessa a l’Estat, quan se suposa que l’Administració hauria de tenir més dades i informació que els empresaris”.

Assessor com a encobridor
El ponent recordà que “el blanqueig és una activitat enganyosa per la qual es menteix sobre l’origen legítim d’un bé mitjançant un o diversos negocis que aparenten correcció”. En relació amb aquest tipus d’actuacions, Mena ha assenyalat que “l’actual normativa obliga al professional a que sigui capaç de descobrir els símptomes d’il•legalitat que el blanquejador haurà intentat ocultar”. D’acord amb aquesta normativa, el professional es podria veure implicat en una operació de blanqueig, ja sigui com assessor o encobridor i amb els graus de coautor, còmplice, encobridor o cooperador necessari. Mena també va fer especial atenció a la multitud de subjectes obligats que inclou la normativa i, en concret, es va preguntar quins efectes tindrà pels professionals el projecte del Govern Central de prohibir tota operació en metàl•lic que superi una quantitat (finalment, 2.500 euros).

Test de risc
La segona part del seminari va ser molt més pràctica i es va explicar el funcionament del test de risc, mètode per avaluar aquesta possible vulnerabilitat , a través d’un exemple. Finalment, va explicar totes les fases d’implantació del sistema.

A través d’aquest link pots anar al document complert amb totes les conclusions de la jornada



No hay comentarios:

Publicar un comentario