martes, 8 de octubre de 2013

Eduard Soler a l’Econòmic: “la morositat és un fre a la recuperació”

“La falta d'accés al crèdit i la demora en els pagaments acordats són elements que tenen avui un impacte molt negatiu en les pimes i, per tant, en la recuperació econòmica”. Amb aquestes paraules comença l’article del Degà del Col•legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona, Eduard Soler, publicat a “L’Econòmic” (suplement d’economia i empresa del diari Punt Avui). L’expert ho il·lustra amb estadístiques oficials contundents: “en els acords entre empreses, a Espanya existeix un retard mitjà de 18,4 dies del pagament efectiu respecte el termini que s'havia pactat. Però en el cas de l'administració l'ajornament s'aguditza fins arribar als 37,9 dies sobre el venciment previst. Aquesta situació comporta el tancament de milers de pimes cada any”.


Soler apunta que en determinats sectors, com el de les farmàcies o empreses subministradores del sector públic sanitari, aquestes xifres arriben a nivells molt més elevats i que “no és d'estranyar que la Unió Europea hagi pres la decisió d'impulsar una nova Directiva que aturi aquesta xacra, que s’ha traduït en mesures incorporades a l’ordenament jurídic espanyol amb l'objectiu d'atacar la morositat”.

Per al Degà del Col•legi, l’aplicació de la Directiva des del 31 de maig de 2013 a través del nou pla de pagament a proveïdors que ha dissenyat el Ministeri d'Hisenda hauria de tenir un efecte beneficiós per a moltes empreses ja que “la recuperació econòmica anirà unida a un augment del crèdit sobre el qual no existeix consens de quan es podria restablir”. En aquesta línia assenyala que “potser la recent rebaixa aplicada dels tipus d’interès pel BCE ajudarà en certa mesura a aquesta major fluïdesa creditora”.

Eduard Soler conclou que “en tot cas, seria un error limitar-nos a enaltir la figura de l’emprenedor o les virtuts de l’actitud innovadora i de la iniciativa individual, i per contra no introduir mesures que facilitin les necessitats de liquiditat d’aquests projectes”.

Llegir article complet

No hay comentarios:

Publicar un comentario