miércoles, 11 de diciembre de 2013

El Barça i el Madrid s’emporten el 49% dels diners de la televisió



D’acord amb el 5è Informe sobre la situació econòmica i financera del futbol espanyol i europeu, presentat al Col•legi i que elabora l’economista i professor José María Gay de Liébana, la Lliga Futbol Professional (LFP) perd la batalla pels ingressos televisius davant altres lligues europees com la “Premier League” anglesa, la “Serie A” italiana, la “Bundesliga” alemanya o la “Ligue 1” francesa. Mentre els seus competidors segueixen incrementant els ingressos per drets televisius comercialitzats en tot el món, l’any passat la LFP va viure un estancament i es va situar molt a prop de la lliga de futbol francesa, una competició menor i amb menys estrelles futbolístiques que l’espanyola.


Concretament, segons avança el 5è Informe de José María Gay de Liébana, l’any passat la lliga espanyola va viure un estancament dels seus ingressos televisius al passar de 647 milions d’euros el 2012 a 652 milions en aquest concepte el 2013. En el mateix període, la “Premier League” va passar de 1.013 milions a 1.229 milions (216 milons més) i la “Seria A” italiana (competició comparable a l’espanyola), de 918 a 957 milions (39 milions més). Fins i tot dos lligues molt menors en mida a l’espanyola, la “Bundesliga alemana” y la “Ligue 1” francesa, van ingressar 26 i 27 milions més l’any passat, fins a situar els seus ingressos en 613 milions la competició francesa i 546 milions la germana.

Segons Gay de Liébana, aquesta situació d’estancament en els ingressos televisius que viu la Lliga es deu al duopoli que exerceixen el Real Madrid i el Barça en el repartiment dels drets d’imatge. “Mentre que en la resta de lligues europees cap equip cobra més del 14% dels ingressos televisius, a Espanya el Madrid i el Barcelona cobra cadascun un 25% i la resta d’equips es reparteixen l’excedent 50%”. Aquest desequilibri en els ingressos es tradueix també en una asimetria en els pressupostos dels clubs. Gay de Liébana argumenta que “és un peix que es mossega la cua: Madrid i Barça generen audiències altes, però la resta de partits no té ganxo en els mercats emergents d’Àsia, Estats Units o Llatinoamèrica, que són els que estan generant nous ingressos a la resta de competicions europees”.

La radiografia i diagnòstic, segons l’economista, és preocupant, amb un volum de deute global de 13.072 milions d’euros, davant un actiu total de 14.813 milions. És a dir, l’esport rei, el futbol, suporta una enorme inestabilitat financera a Europa. Gay de Liébana ha conclòs la presentació del seu informe al Col•legi afirmant que “el FC Barcelona és el setè club que més diners deu d’Europa”.

Llegir presentació completa

No hay comentarios:

Publicar un comentario