jueves, 29 de marzo de 2012

Reforma laboral incerta



La jornada sobre la Reforma Laboral 2012 organitzada pels Empresistes el passat 15 de març, i a la qual van assistir un centenar de professionals, va posar de relleu principalment la voluntat d’alguns magistrats de no aplicar-la i el possible increment dels litigis. El responsable d’inaugurar la Jornada va ser el president de la secció d’empresa del Col•legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona – Col•legi dels Empresistes, Lluís Mas. Pots clicar aquí per accedir al document complert de conclusions de la jornada.


Matèria “no tancada” i oberta a debat

La introducció de la jornada va anar a càrrec de Jordi García Viñas, catedràtic de Dret del Treball  i de la Seguretat Social i secretari general de la Universitat de Barcelona. En la seva opinió, la reforma laboral per a la reforma del mercat de treball és una matèria “no tancada” i que genera debat. García Viñas abordà les modificacions relatives a l’Accés al mercat de treball i la contractació. El catedràtic considera que “la nova legislació servirà si els empresaris volen que funcioni”, ja que “és una bona eina i un element per a fer front a la situació”. D’altra banda, aquest catedràtic opina que si bé la reforma “tenia com a finalitat desjudicialitzar les relacions laborals, no ho ha aconseguit”. A tot això, se suma,  segons García Viñas, “la voluntat de molts magistrats de no aplicar la nova normativa perquè assenyalen la seva possible inconstitucionalitat”.

Agilitat i estalvi; i la importància de la figura del pèrit

En segon lloc, va prendre la paraula el magistrat del Jutjat Social 15 de Barcelona, José Luis Carratalá, per parlar de La reforma de la reforma. Per al magistrat, “aquesta reforma és una translació al procediment laboral de la situació de crisi general que pateix el país i, alhora, una translació de la necessitat de controlar la despesa pública”. Al seu parer, per Carratalà, “és una reforma que ha comportat una gran flexibilització de les relacions de treball, potencia el poder de direcció de l’empresari i redueix la capacitat de negociació dels sindicats”. Segons el ponent, ara en la resolució dels EREs serà fonamental la feina que facin els perits, molts d’ells titulats mercantils, ja que en molts casos la procedència o improcedència de l’expedient dependrà de la prova que aporti el perit. Un perit que tot i ser retribuït per l’empresa que presenta l’expedient, es deu, com a figura col•laboradora de la justícia, als fets que justifiquen la presentació de l’expedient.

L’acomiadament

Finalment va parlar la lletrada i assessora empresarial Mª de las Nieves Rabasso, que va abordar el tema de l’acomiadament. Per Rabasso, “l’acomiadament és la part més bonica de la reforma laboral” i sobre la qual “se senten autèntiques barbaritats als mitjans de comunicació”. Segons la lletrada, “l’acomiadament ha esdevingut acomiadament lliure i sense causa, encara que amb indemnització i retribució”. I tot i ser lliure, el consell d’aquesta advocada a les empreses és “donar una cobertura formal a l’acomiadament, per ètica empresarial i per exposar una causa, encara que sigui nímia”, de manera que permeti al treballador anar a les oficines d’ocupació a sol•licitar la prestació d’atur.

En el debat posterior va quedar palès que caldrà esperar a conèixer els criteris que es comencin a aplicar i la jurisprudència que es genera.

A través d’aquest link pots anar al document complert amb totes les conclusions de la jornada

No hay comentarios:

Publicar un comentario