martes, 8 de julio de 2014

Experiències de direcció en un món global

Una xerrada del CEO i president de Nestlé Health Science, Lluís Cantarell, inaugura les activitats d’un nou grup d’Economia de l’Empresa al col·legi d'Economistes, on ja s’ha integrat la Secció d’Empresa del Col·legi d’Empresistes. Aquest grup vol ser un espai de diàleg i discussió dels professionals que treballen a les empreses. Així ho han explicat en la presentació de l'acte, el 16 de juny, el vicedegà de la Junta de Govern, Joan Ràfols, i el president de la Comissió d'Economia de l'Empresa, Modest Guinjoan. Lluís Mas, president de la Secció d'Empresa del Col·legi de Titulats Mercantils, ha estat el moderador. 


Sota el títol ‘Experiències de direcció en un món global’, Cantarell ha introduït la conferència canviant el terme ‘dirigir’ pel de ‘liderar’ perquè, al seu parer, abasta molt més i incorpora elements com motivació i creació d'equips, oportunitats i futur. A continuació ha situat el món de l'empresa en l'actualitat.

D’acord amb Cantarell d’una banda, estem en un món volàtil, amb problemes dècades enrere inimaginables, com l'accés a les primeres matèries en el camp de l'alimentació; els xinesos, per exemple, estan comprant ingents superfícies cultivables a l'Àfrica per a la seva producció. És també un món ple d'incerteses (ha posat l'exemple de la lluita pel control del gas ucraïnès), un món molt més complex, on Internet i les xarxes social fan que els fets tinguin molta influència els uns sobre els altres, i un món ambigu. Tot plegat dins d'una gran varietat de cultures que ens obliguen a treballar a tots plegats fora de la nostra zona de confort. El seu primer consell ha estat que “saber escoltar és molt important".


Liderar, qüestió de procés de creixement personal i certes aptituds

Introduït el context, ha abordat el concepte de lideratge, en relació amb un mateix i amb l'equip. Cantarell opina que el lideratge és un procés de creixement personal en el qual cal confiança en un mateix, saber-se guanyar els altres, ser un bon narrador d'històries i ser capaç d'engrescar. Cal, així mateix, tenir una certa dosi d'ambició, veient el món com és però amb ganes de canviar-lo. 

Liderar és també tenir uns valors sòlids i alhora simples. A Nestlé, ha explicat, "també tenim el nostre catecisme, uns principis de gestió a disposició de tots els treballadors", a partir d'uns valors bàsics i amb un estil de lideratge integral, tot i que després cada país faci les seves adaptacions. Cantarell ha assenyalat que aquest document de principis té valor en el moment en què l'equip se'l creu i l'utilitza en els moments que hi ha problemes o quan s'han de prendre decisions difícils. I és que no es pot pensar en el moment present, sinó en allò que a llarg termini interessa, amb visió global.

D'altra banda, ha fet al·lusió a la necessitat que el líder estigui en forma, es cuidi pel que fa a alimentació i forma física per tal de poder donar tota l'energia de si mateix i fer front a canvis d'horaris, hotels, avions, entre d’altres.

Un punt important és que en multinacionals com Nestlé, els equips han de ser multiculturals, a fi d'entendre les necessitats dels diferents col·lectius als quals s'adrecen. No té cap sentit, per exemple, que en un equip del Regne Unit només hi hagi “blancs" quan la població de l'Índia i el Pakistan hi és abundant. Tampoc no té sentit que en una reunió sobre alimentació infantil no hi hagi cap mare o que no hi hagi dones als òrgans de direcció quan un 80 % de les compres les fan les dones.


Rodejar-se dels millors

Una altra característica del líder és envoltar-se de gent millor que ell, fet que requereix confiança en un mateix per no tallar les ales als col·laboradors i acceptar les idees que proposen. Cal, així mateix, "saber alinear la gent al voltant d'una visió" com va passar en el moment en què se li encarregà una nova indústria relacionada amb la nutrició com a forma de lluitar contra malalties cròniques, i de la qual va sortir Nestlé Healthcare. Ha fet èmfasi en la importància de conèixer les diferents cultures i els seus costums per evitar conflictes o malentesos (a Dubai, per exemple, no es pot trucar en divendres, ningú no agafarà el telèfon perquè és festa). D'altra banda, ha destacat la importància de formar-se contínuament i estar al dia per tenir una visió pròpia del món. Saber dir NO en determinats moments i no ser sempre raonable són altres trets del bon líder, així com reconèixer, celebrar els èxits i “comunicar, comunicar i comunicar".

Finalment, Lluís Cantarell ha assenyalat que no creu que l'alimentació mundial tendeixi a l'homogeneïtat per l'acció de les multinacionals i ha elogiat el teixit agroalimentari espanyol, amb empreses de primer ordre com Gallina Blanca o Nutrexpa, entre d'altres.


Algunes xifres
Durant la seva intervenció, Cantarell ha recordat que Nestlé és un grup amb 350.000 treballadors arreu del món, amb fàbriques a 94 països (vendes a 182) i uns productes que es troben en pràcticament tots els països excepte un, Corea del Nord. La dels Estats Units, amb 100.000 treballadors, constitueix la divisió més important de la multinacional. L'empresa, nascuda el 1886 a Vevey (Suïssa), és a Espanya des del 1905. L'any passat, les vendes del grup van pujar 92.200 milions de francs suïssos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario